onsdag 12 oktober 2011

VILLE I MOMÅLA


Karl Arthur Vilhelm Moberg föddes den 20 augusti, 1898. Födelseplatsen var soldattorpet Moshultamåla, rote 132. Detta torp i Algutsboda socken i Kronoberg läns djupaste skogar skulle förbli Vilhelms hem de närmsta nio åren.
Enligt Carl Gustav Collin, som har dokumenterat alla soldater och torp i boken "Knektar i Konga kompani", så har 18 soldater tjänat för rote 132 där Mobergs far var den artonde och sista indelta soldaten.

Som ung var Moberg politiskt engagerad och sedermera intog han ståndpunkten att som författare och journalist måste man vara fri och oberoende. Följande citat säger en hel del om Mobergs tilltro till politiker.
"När en politiker säger att vi sitter i samma båt så var på din vakt, det betyder att det är du som ska ro."

På kvällen den 8 augusti 1973 dränkte han sig i havet utanför sitt hus efter att ha avslutat ett brev till sin hustru med orden: "Klockan är tjugo över sju. Jag går att söka i sjön, sömnen utan slut. Förlåt mig, jag orkade inte uthärda."

Ikväll fick vi veta detta och mycket mer när det hölls en föreläsning om Moberg i Möjligheternas rum.

Släktforskningsrelaterat:
Nästan 180 år tidigare så tjänstgjorde blivande Rustmästare Per Månsson Lönqvist under rote 133 Läshult, som är en anfader på min fars sida. Samtida med Mobergs far tjänstgjorde även, under rote 108 Skuntamåla, Gustaf Adolf Ingelsson Blomberg som var min farfars fars, Anian Ferdinand Peterssons, kusin.
Flera ur Ingelsson-släkten utvandrade till Moline, IL, samtidigt som min farfars far, Anian, etablerade sig som stenhuggare i Påskallavik i slutet av 1800-talet.

4 kommentarer:

ABBB sa...


Gustav Adolf Ingelsson Blomberg var min oldefar. Og min farfar var Yngve Theodor Banér Blomberg f. i Skuntamåla og død i Danmark.

Ann-Brith Blomberg

P sa...

Hej Ann-Brith!
Ja, jag hittade din släktforskning på nätet för några år sedan när jag forskade på min farfars sida.
Gustav Adolf och min farfars far, Anian Ferdinand Petersson, var kusiner. Anian Ferdinands far var Peter Samuel Jonasson som var bror med Ingel Jonasson.

/Per Hammenvik

ABBB sa...

Hej Per

Hyggeligt at høre fra dig.

Fik du de oplysninger du skulle bruge
fra siden på nettet, hvorfor jeg spørger er at siden ikke eksisterer mere. Men jeg har overvejet at få den op at køre igen.

Jeg har nogle fotos af slægten, det er ikke mange da jeg har været ude meget sent og de mennesker jeg kunne ha spurgt er døde, desværre.

Nu vil jeg hører om du har nogle fotos som kunne ha min interesse.

Min far var en gang i Sverige sammen med nogle af dem som emigrerede til USA, jeg tror det var efterkommere efter en bror til min farfar og såvidt jeg husker var det Bernhards børn, men det er jeg ikke sikker på.

Har du kontakt til nogle efterkommere som kunne ha evt. fotos til min efterforskning :-)

Jeg deler gerne de fotos jeg har.

/ Ann-Brith

P sa...

Hej Ann-Brith
Jo, jag använde din forskning för att kontrollera att jag hittat rätt i min egen. Så jag fick den information jag behövde.
Tyvärr så har jag inte några foton som är äldre än 1960-talet. Allt annat, om det funnits, har försvunnit när mina släktingar har flyttat.
Jag har samma problem att inte ha någon äldre att fråga. Det enda jag har insett är att man inte pratade om sitt ursprung i Kronoberg. Varför kan jag naturligtvis inte få svar på.
Vi har haft en släktträff, i början av 1970-talet, men då var det bara barn, barnbarn och barnbarnsbarn till min farfars far Anian som man letat reda på från Sverige och USA.

Jag har precis fått veta att en äldre släkting på min fars sida har forskat om släkten. Tyvärr är han död sedan flera år, men jag ska försöka leta reda på hans forskning om den finns kvar. Och där ska det tydligen finnas foton.

/per